Holmbladet
November 2002

I en regnbue af følelser

Oppe eller nede - følelserne er med hele vejen - hos Dan Klarskov
og den bluesmusik han repræsenterer.

Af Hanne Selnæs

Der er blå spor efter Dan Klarskov i Holmbladsgade-kvarteret.
Hos blomsterhandleren, i solcentret og på cafè Bizarro. Her fandt bluesmusikeren sine pejlemærker i kvarteret, da han landede som fremmed for snart 10 år siden.
"Det tog noget tid for mig at føle mig hjemme i området. Men da der i holmbladsgade navnlig er små forretninger, hvor de handlende kender deres kunder og omvendt, så blev jeg efterhånden en del af miljøet. Den nærhed jeg fandt i kvarteret, var inspirerende for mig."
Dan Klarskov boede i mange år alene i Vermlandsgade og kunne godt føle tomhed, når han vendte hjem til lejligheden: "Når jeg efter en god koncert cyklede hjem til ikke noget særligt, kunne jeg godt mærke et savn. Men så den næste dag, når jeg gik ned ad gaden og folk råber hej og man genkender hinanden, så har man det godt og føler sig hjemme," siger Dan Klarskov, som mener, at den positive udvikling har været mærkbar i de sidste fem år med Kvarterløft.
Biblioteket og Kvarterhuset, det ligger i, er et af de steder Klarskov sætter særlig stor pris på i dag. Og det er også her, han fortæller om bluesmusikkens historie og leverer en akustisk mini-koncert senere på måneden.
For Dan Klarskov handler blues ikke kun om lidelse, sorg og tab, men om følelser i det hele taget. "Blues is a Feeling" hedder hans seneste CD og det taler han gerne om:
"Det grundlæggende træk ved bluesmusikken er, at det handler om dybe følelser. Det kan være den dybe lykkefølelse, du kan få af livet, på arbejdet eller når du er sammen med en god ven. Og så selvfølgelig forelskelse, som også er en del af bluesmusikken. Men det er også fest, glæde og farver - musik du kan danse til. Det afgørende er, at musikken er ærlig overfor de følelser, formidleren har. Det betyder, at man også udtrykker følelser som sorg og tab. I modsætning til popmusikken, hvor man ikke berører de sider, som ike er så lettilgængelige og som derfor giver det et strejf af virkelighedsflugt."
Klarskov kommer godt i gang med sit blues-foredrag, da jeg fanger ham på telefonen mellem en nyfødt datter, en koncert og en halsvirus på retur. Sidst nævnte kommer der formentlig ikke en blues ud af, men det gjorde der, da Klarskovs egen mor fik den langt mere alvorligere sygdom cancer:
"I "Cancer Blues" udlever jeg gennem musikken, de følelser af sorg og tab jeg har. I dag er cancer et problem der berører mange familier. Som tuberkulose var det i 40erne og 50erne, hvor der blev skrev en "TB Blues", altså en tuberkulose-blues, som man kan sige jeg har opdateret med min cancer-blues," fortæller Dan Klarskov.
"Netop det med at tage udgangspunkt i den enkeltes egne følelser er helt centralt i bluestraditionen. På grund af den helt specielle og ærlige stemning, blues-musikken skaber blandt publikum, kan man som musiker føle sig helt nøgen i lokalet, " siger Klarskov.
"På gaderne kan folk gå forbi hinanden, uden at se hinanden. Men med blues kan de komme til at udstråle en stemning, der gør, at folk pludselig får øje på hinanden - og nogen gange finder hinanden. Det er en af de store ting i bluesmusikken. Det er det hele værd. "

Hør mere blues og om bluesmusikkens historie, når Dan Klarskov giver koncert i Kvarterhuset torsdag d. 14. november kl. 20.

Tilbage til Rødderne
Ved et tilfælde landede bluesmusikeren Dan Klarskov for snart 10 år siden i samme kvarter, som det hans oldeforældre havde levet i:
"Min farfar er født i Holmbladsgade 200 meter fra min lejlighed i Vermlandsgade. Som jeg var han også daglejer - han på Havnen - jeg som musiker. På en måde er jeg vendt tilbage til mine rødder," siger Klarskov, som voksede op i Ballerup og først som 24-årig - ved et tilfælde - vendte tilbage til sine oldeforældres kvarter. Du kan læse mere om Dan Klarskov og hans musik på www.klarskov.dk|Previous 5 |Previous |Next |Next 5 |
|Random |List|

Comments on this page please contact Webmaster.
Copyright by
Dan Klarskov 1998-2001.
Page updated
08. januar 2001