Fyens Stiftstidende
27. april 2007.

Blues er en følelse - og blå
Musikalsk rejse som appetitvækker

ODENSE: Blues er andet end klagesang og bomuldsmarker, der er en blå følelse, genkendelig på skæve toner, melodien synges almindeligvis i mol og akkorderne i dur.
Af JOHN BORGKILDE

Blues er svær at definere med flere grundelementer, da det kan være både melankolsk sindsstemning og dybsindig. Blues er altså et vidt begreb. Oprindeligt var blues identisk med modløshed, kærestesorg og blev første gang anvendt af den amerikanske digter Washington Irving i 1807. Men der er løbet meget vand ned ad Missippi-floden siden da.

Fordybelse og musik
Dan Klarskov fra Odense, gør formidlingen af blues-historien til sit kald, og i et musikalsk foredrag i dag fordyber han sig i den filosofiske del af blueskulturen.

- Jeg kredser om farven blå, om følelser, associationer og de indtryk, det giver, at lytte til blues, siger den odenseanske sanger og guitarist, der har gjort blues til sin livsstil.

I dag klokken 17 holder han et foredrag, der krydres med solokoncert på Odense Musikbibliotek, Brandts Torv - som appetitvækker til aftenens koncerter i Odense Internationale Bluesdage.

Meget apropos, så har Musikbiblioteket Skandinaviens største blues-samling.

- I "Blues er en følelse", som jeg kalder foredraget, inddrager jeg publikum og fortæller historien og fortolker med musik og kommer ind på bluesmusikkens mange stilarter. I bluesmusikken følger der stort set altid en historie med numrenes tilblivelse.

Blues har aldrig været prestigeskabende og bluesstjernerne er sjældent rige på penge, ofte mere på erfaring og fantastiske historier.

Rytmisk krydderi
- Men, slår Klarskov fast, genrens fortolkere har haft indflydelse på udviklingen af stort set al rytmisk musik. Det har vist sig, at blues'en har været rytmisk krydderi til enhver musikart.

Sådan er det med Hendrix, Jagger, Clapton og Dylan.

- Vel behøver man ikke vide alt om blues, inden man går til koncert, men det er godt at vide noget. Ikke mindst, hvis man vil berige sig selv med at gå til bluesdagene.

- Odense er en privilegeret by med denne festival, mener Dan Klarskov, der i dag kl. 17 inviterer os med på en blå bluesrejse. God tur.

 

|Previous 5 |Previous |Next |Next 5 |
|Random |List|

Comments on this page please contact Webmaster.
Copyright by
Dan Klarskov 1998-2001.
Page updated
15. februar 2001